Zuketto Consult gaat sluiten

  • door

Nieuwsbrief. November 2022

Wat ik doe
Negen jaar geleden besloot ik om voor mezelf te beginnen. Ik wilde mijn plezier terug. Vanuit Zuketto Consult doe ik sindsdien twee soorten zorg:

1. Psychiatrische diagnostiek en behandeling
Ik heb gemiddeld 75 patiënten met een psychiatrische stoornis onder behandeling in mijn eigen praktijk. Het betreft voornamelijk mensen met een bipolaire stoornis, persoonlijkheidsproblematiek vaak in combinatie met stemmingsklachten, ontwikkelingsstoornissen (ADHD en autisme spectrum stoornissen) en complex trauma (vaak vroegkinderlijk, soms met de diagnose DIS als gevolg). Ik doe (bijna altijd) de complete behandeling in mijn eentje: pillen en praten, psychotherapie, het betrekken van het systeem eromheen, de crisissen – ook buiten kantoortijden.

2. Consultatie
Daarnaast doe ik een dag per week consultaties voor collega’s. In totaal bedien ik zo bijna 50 huisartsen en meer dan 40 psychologen. In deze eenmalige gesprekken met een patiënt van een andere behandelaar doe ik ultrasnelle diagnostiek en geef ik een concreet behandeladvies. De afgelopen acht jaar heb ik meer dan 1000 patiënten gezien voor zo’n eenmalige consultatie.
Behalve deze consultaties met de patiënt zelf, ben ik ook ondersteunend in multidisciplinaire overleggen (MDO’s), casuistiekbesprekingen en intervisie.

Het ging prima
De eerste zeven jaar ging dat prima. Hoewel de problematiek van een deel van mijn patientenpopulatie eigenlijk te zwaar is voor een vrijgevestigde eenpitter, genoot ik van mijn werk en kon ik het aan. De balans was in orde.   
Maar de coronapandemie met alle consequenties, de wachtlijsten in de GGZ, de niet te stoppen stroom van mensen die een psychiater zoeken, het gedoe met verzekeraars… het breekt me op. Eind oktober merkte ik dat ik het niet langer opbreng.

Time-out
Na een week vakantie voelde ik dat ik niet gewoon een beetje overbelast ben. Ik heb jarenlang structureel te veel en te hard gewerkt. Ik kan en wil dat niet langer volhouden. De gevolgen voor mijn geheugen en concentratie zijn te groot.

Besluit
Ik heb tijd en ruimte nodig om los te komen van de last op mijn schouders. Daarom heb ik besloten dat ik mijn praktijk ga sluiten. Vanaf 1-7-2023 neem ik een sabbatical van tenminste een half jaar. Hopelijk herstellen de cognitieve klachten dan weer (gedeeltelijk).
De komende zeven maanden gebruik ik om de zorg aan de mensen die nu in mijn praktijk in behandeling zijn, rustig af te ronden of over te dragen als dat nodig is.

Hoe verder?
Als u bij mij in behandeling bent, krijgt u van mijn praktijkassistente Judith Agterberg binnenkort een uitnodiging voor een afspraak. Met iedereen zal ik persoonlijk bespreken wat diegene nodig heeft en hoe we dat vorm kunnen geven.
Zuketto Consult neemt geen nieuwe patiënten meer aan. Dat roep ik al jaren maar nu is het echt zo. Geen uitzonderingen meer, dus bellen of mailen heeft geen zin. Op https://www.psychiaters-utrecht.nl/ledenlijst vindt u een overzicht van vrijgevestigde collega’s.
Ik doe ook geen consultaties meer.

Het is spijtig en zonde, maar ook het beste.

Cassandra Zuketto, 22 november 2022